Naai-gereedschap

Onmisbare tools bij het kleding maken

Neem contact op Vraag onze nieuwsbrief aan Bestel nu naai-gereedschap

Een kleine greep uit onze gereedschappen-range

Markeren, meten, tekenen, snijden, knippen en...

Markeren
Op stof tekenen kan met veel verschillende producten, wat je gebruikt is heel persoonlijk. Bij iedereen wel bekend is het kleermakerskrijt of stofkrijt. Van die stukjes in wit of een kleurtje.
Kleermakerskrijt in potloodvorm is de volgende stap met zijn broer het krijt vulpotlood. Of we gebruiken kleermakerskrijt poeder in een chaco liner (krijtwiel) in verschillende kleuren én wit. Al deze soorten kleermakerskrijt kun je bij ons kopen.
Markeerstiften zijn er in blauw en paars. De blauwe gaan weg met water, vandaar de naam aquastift en de paarse gaan weg met licht, daarom verdwijnstift of fantoomstift genoemd. Kies je voor een clover verdwijnstift houd er dan rekening mee dat de markeringen snel weg zijn. Je kunt ze een paar keer terughalen met de strijkbout maar elke keer zijn ze dan weer sneller verdwenen tot ze helemaal weg zijn.
Er is ook nog verdwijnkrijt of chemisch krijt, daar strijk of stoom je overheen en weg is de lijn.

Kleermakerskrijt kopen

Kopieerpapier en radeerwieltje
Deze producten bestaat al heel lang en worden ook gebruikt om stof te markeren. Kopieerpapier heeft veel verschillende namen, o.a. textiel carbon, transferpapier en kopieerpapier voor stof. Wij verkopen het kopieerpapier van clover omdat die 5 kleuren heeft en van goede kwaliteit is.
Zonder radeerwiel hebben we niet zoveel aan het kopieerpapier, ons radeerwieltje heeft een kunststof handvat en ligt lekker in de hand. Het wieltje is van metaal en heeft niet te scherpe maar ook geen botte punten. Eentje die je koopt voor het leven.
Op aanvraag leveren we ook een radeerwieltje met scherpe punten. Wij raden aan dit radeerwieltje achter slot en grendel te bewaren want de punten zijn echt heel scherp...

Meten
Een centimeter, iedereen die kleding maakt gebruikt ze...
De standaard centimeterband van 150cm lang is het bekendst. Maar: ze zijn er ook in 200cm. Deze zijn handig als we iemand de maat willen nemen die een maatje meer heeft en je niet te kort wilt hebben aan een centimeter van 150cm lang...
En dan is er nog een centimeter met een 10cm verhard stukje, een echte kleermakers meetlint want je neemt de maat van iemand en dat stukje gebruik je om met je handen niet te dicht bij de "genante" delen te hoeven komen.
Wij verkopen deze centimeterband met een metalen verharding, daarom is hij ook handig in plaats van een loodcentimeter. Omdat het een metalen stukje is, is ie zwaar genoeg om recht naar beneden te hangen. Een twee in één kleding meetlint.
Tenslotte hebben we een zoommaatje, daarmee kun je gemakkelijk kleine afstanden meten zoals zomen en naadtoeslagen. Het zoommaatje is ook buigzaam, gemakkelijk in gebruik en heeft de aanduidingen 1cm, 1,5cm, 2cm, 3cm, 4 cm en 6cm.

Bestel nu je centimeter...

Rokkenspuit
Afmeten van rokken en mantels zodat de zoom van deze kledingstukken recht hangt terwijl de mens (bijna altijd) scheef is...
Onze professionele rokspuit, de JKOS rokkenspuit of rokmeter heeft een zware voet met drie wielen eronder zodat je gemakkelijk om de klant heen kunt rijden terwijl je de juiste lengte afspuit. Onder het handvat hangt de bal en het krijtpoeder reservoir is in hoogte te verstellen. Deze rokmeter koop je voor het leven, is je bal kapot of je slang? Geen probleem, van deze rokzoommeter zijn alle onderdelen na te bestellen!
Een goede tweede is onze semi-profi rokmeter, deze is lichter in gewicht en heeft geen wielen, je moet hem dus optillen en even verderop weer neerzetten.
Voordeel van deze is dat hij goedkoper is dan de profi.

Koop een rokkenspuit

Patroonteken benodigdheden
Teken je een patroon dan is patroonpapier is het eerste dat je nodig hebt, liefst een stevige soort! Ons extra stevig (ersatz) patroonpapier kun je op grote rol en kleine rol kopen. Het is gerust professioneel patroonpapier te noemen, het is dik en en toch doorzichtig, 45grams per vierkante meter.
Ons patroonpapier is geschikt voor het tekenen van patronen. Ook als kopieerpapier voor patronen, om patronen over te nemen uit een burda bijvoorbeeld.
Bij het tekenen van patronen zijn linealen ook heel belangrijk. Wij hebben ze in aluminium voor een lange levensduur. Kleermakers lineaal van 60cm lang en 25cm breed bijvoorbeeld, dit is een tekenhoek en de ronding die eraan zit kan ook worden gebruikt o.a. om de heup van een broek te tekenen. Dan zijn er doorzichtige linialen van prym, meestal quiltlinealen genoemd. Deze zijn voorzien van allerlei lijnen waarmee je gemakkelijk lijnen met een bepaalde afstand van elkaar tekenen kan en er staan hoeken op, 45 graden om er één te noemen. Handig voor meer dan alleen quilten!
Teken je je model eerst op schaal? Dan is het metermaatje of schaalmaatje écht wat voor jou. Onze soort is een stevig metermaatje, het standaard studio metermaatje is een stuk dunner. De schaalverdeling die erop staat is 1/2, 1/4, 1/5 en 1/8.

Stevig patroonpapier kopen

Snijden
Allereerst het tornmesje: het meest verkochte model is het kleine tornmesje. Zij heeft ook een oudere zus, het grote tornmes. Deze is geschikt voor het grovere torn-werk.
Dan is er nog het mini-cut tornmes, deze is inklapbaar en heeft een fijne scherpe punt. Wil je een tornmesje die je zonder gevaar in je zak kunt stoppen dan is dit de oplossing.
Voor degene met artrose of snel vermoeide handen, of mensen die heel veel tornen is het clover tornmesje een uitkomst. Dit ergonomisch tornmes heeft een handvat wat goed is gevormd en ook groter is, dit voorkomt kramp.
Al onze tornmesjes zijn uitgerust met een bolletje op het bovenste puntje ter voorkoming van gaatjes in de stof bij het tornen.
Wil je je knoopsgat eens anders openmaken? De knoopsgatbeitel ligt voor je klaar. Het voordeel is dat je niet uit schiet zoals je met een tornmesje weleens doet. Je legt het kledingstuk op je snijmat, zet de knoopsgatbeitel erop en drukt hem zachtjes door de stof en je knoopsgat is open. Een onmisbaar kleermakers gereedschap. Met een rolmes snijden we stof op maat. Ook handig voor dunne vlieseline, die loopt je altijd voor de schaar weg maar met een (scherp) mes "knipt" het een stuk beter...
Wij verkopen over het algemeen het meest de 45mm doorsnede mes en de navullingsmessen want die handigd voor ons soort werk het lekkerst. Er zijn ook kleinere en grotere versies verkijgbaar.
Voor het snijden met het rolmes heb je ook een lineaal nodig. Onze aluminium linealen en quiltlinealen zijn daar beiden voor geschikt.

Schaf je nieuwe tornmesje aan

Naaien
Naalden zijn er voor de hand en voor de naaimachine.
Handnaalden of hand naai naalden hebben wij van het merk clover, deze hebben meestal een gouden oog en ze zijn fijn met een mooie scherpe punt. Een dunne naald heeft meestal een klein oog dus gebruiken we een draaddoorhaler of draaddoorsteker om de draad door de naald te krijgen.
De meeste naaimachines (voornamelijke de iets duurdere modellen) hebben een geintegreerde draaddoorsteker, wel zo gemakkelijk...
Naaimachine naalden zijn er in soorten. Universeel kent iedereen wel, dikte 80 is het meest verkocht en is voor gewoon naaiwerk. Heb je speciale stoffen dan kun je kiezen voor andere naalden.
Naaimachine naalden soorten
 • Naaimachine naalden jersey of tricot:
  • voor gebreide stoffen
  • dikte 70/10, 80/12 of 90/14
 • Naaimachine naalden Stretch:
  • voor geweven stretchstoffen
  • dikte 75/11 of 90/14
 • Naaimachine naalden Superstretch HAx1SP:
  • voor de overlock want ze zijn extra stevig
  • dikte 75/11 of 90/14
 • Naaimachine naalden microtex:
  • voor dunne stoffen die snel beschadigen
  • hebben daarom een extra sherpe gepolijste punt
  • dikte 60/8, 70/10 en 80/12
 • Naaimachine naalden jeans:
  • voor spijker- of jeansstoffen omdat deze vaak stevig en dik zijn, ook geschikt voor canvas en andere stijve stoffen
  • dikte 90/14 en 100/16
 • Naaimachine naalden leer:
  • voor leer, voorzien van driehoekige punt die door het leer heen snijdt
  • niet voor dun leer, dat scheurt sneller omdat je er dan een gat in snijdt, neem dan de superstretch naald
  • dikte 90/14 of 100/16
 • Naaimachine naalden groot oog:
  • voor het naaien met dik garen, ook handig als je het oog niet meer zo gemakkelijk ziet...
  • dikte 80/12, 90/14 of 100/16
 • Naaimachine naalden dubbel of tweeling:
  • voor twee stiksels naast elkaar, de onderdraad zigzagt dan...
  • stretch breedte 2.5 of 4.0 dikte 75
  • universeel vanaf 1.6 t/m 8.0 meestal iets dikker dan de stretchtweeling
 • Naaimachine naalden embroidery:
  • voor borduurmachines
  • dikte 75 of 90
 • Naaimachine naalden elx705:
  • voor overlock en coverlock machines
  • dikte 80 of 90
  • staat in je boekje of je deze nodig hebt
 • Naaimachine naalden elx705 suk:
  • voor overlock en coverlock machines
  • speciaal voor jersey / tricot
  • dikte 65 of 80
  • staat in je boekje of je deze nodig hebt
Wij verkopen naaimachine naalden van schmetz.

Bestel naaimachinenaalden

Spelden
Het meest verkocht zijn de glaskopspelden. Van prym hebben wij de standaard glaskopspeld van 0,6mm dik en 30mm lang. Deze koppen zijn allerlei kleuren. De gele glaskopspelden van prym zijn iets langer, 45mm.
Dan hebben we nog de dunnere glaskopspelden van clover, een paar soorten: 0,4mm dik en 36mm lang, 0,5mm dik en 36mm lang en als laatste de 0,5mm dik en 48mm lang. De eerste zijn superdun en daarmee ook erg buigzaam en snel krom, gebruik deze voor superfijne tere stoffen. Dan de iets dikkere van 0,5mm, die zijn geschikt voor alle dunne stoffen.
Verwar glaskopspelden niet met plastic kopspelden, die je bij de goedkope winkels kunt kopen, de plastic kop smelt onder de bout, de glaskop blijft juist goed, die kan tegen hitte. Wij verkopen daarom alleen glaskopspelden want met goed gereedschap krijg je een mooier resultaat.
Al onze spelden hebben mooie scherpe punten zodat je stof niet beschadigd!
Speldenkussen of speldenmagneet?
Op een speldenkussen blijven je spelden langer scherp, op de magneet "schuren" ze meer tegen elkaar aan. Er zijn speldenkussens voor op tafel maar ook voor de pols, een speldenkussen armband. Verder hebben wij er eentje met zuignap die je aan je naaimachine kunt vastmaken en één met knijper of knijpclip. Die kun je zo aan je kleding e.d. clippen.

Mooie spelden kopen

Knippen
Een goede schaar is onmisbaar voor iedere naaister!
Het formaat van een schaar is heel persoonlijk. Meestal is het: kleine handen, kleine schaar en grote handen, grote schaar. Gebruik je stofschaar alleen voor stof en niet voor papier. Papier maakt de schaar snel bot dus is je stofschaar aan vervanging toe? Neem dan je oude voor papier en koop een mooie nieuwe scherpe schaar voor stof.
Onze scharen zijn van mundial en er zijn drie soorten: de softgrip met de zachte handvaten en geschikt voor links- en rechthandig, de cushion pro met een rechtshandig handvat en de serra sharp. Deze laatste is helemaal van metaal, dus ook iets zwaarder in gewicht maar hij knipt wel erg goed. Voordeel is ook dat er een linkshandige en een rechtshandige versie zijn. De bladen van de linkshandige staan ook andersom zoals een linkshandige schaar zou moeten zijn.
Verder scharen in ons assortiment zijn kleine scharen voor draadjes knippen, de applicatieschaar en kartelschaar.

Koop een stoffenschaar

Een schone strijkbout
Iedereen die een strijkbout gebruikt, of het een persbout, stoomstrijkijzer of strijkijzer met platte zool zonder gaatjes is: De zoom wordt op een gegeven moment vies. Er blijft lijm van het opstrijken van vlieseline aan zitten, daaraan plakken vezels of rafels van stof en zie daar, een vieze bout die je niet meer gebruiken kunt...
Dan neem je je strijkboutreiniger en zet het strijkijzer op een lage temperatuur. Maak hem nu schoon met de stift. Wil je dus je strijkijzer schoonmaken? Bestel dan snel je strijkboutreiniger.

En nog meer gereedschap
Het merk clover heeft veel handige producten die het naaien vergemakkelijken. Denk aan de ballpointpriem waarmee je mooie kraagpuntjes kunt maken bijvoorbeeld...
Ook zoiets handigs is het naadbeen waarmee je naden kunt openstrijken, biaisbandvormers om biaisband van stof mee te maken, de kleermakerspriem waarmee je nette gaatjes prikt etc.

Vragen over onze producten?
Neem dan contact op met Annette via email: annettebeautyvof@gmail.com of app/bel via: 06-30746623

Een aantal gereedschappen
Knoopsgatbeitel
Ballpointpriem voor het maken van mooie puntjes